Advies voor een pensioenvoorziening op maat

met oplossingen die aansluiten op uw wensen

Pensioenen zijn complexe materie. Wat is de beste keuze voor u en uw organisatie, voor nu en de toekomst, voor werkgevers en werknemers? Als pensioenexpert helpt Laater u met het correct en betrouwbaar inrichten van de pensioensopbouw, tegen een zo aantrekkelijk mogelijke premie. Wij luisteren naar uw wensen en zetten deze om in praktisch advies. Zo krijgt u grip op uw pensioenvoorziening en weet u zeker dat voor uw organisatie alles goed is geregeld.

 

Werkgevers

Als organisatie bent u verantwoordelijk voor de (collectieve) pensioensregeling van uw werknemers. Laater adviseert u op zowel juridisch als fiscaal gebied over pensioenzaken bij bijvoorbeeld fusie- en overnametrajecten en over nieuwe en bestaande pensioenregelingen. Indien nodig bemiddelen wij namens u met de pensioenuitvoerders.

Daarnaast helpt Laater bij het begrijpelijk maken van deze materie voor uw HR-afdeling. Wie bieden op dit gebied cursussen en trainingen over pensioen aan. Bovendien staan onze experts altijd klaar om uw HR-medewerkers te helpen bij moeilijke vraagstukken.

 

Ondernemingsraden

De ondernemingsraad heeft bij veel pensioenvraagstukken een instemmingsrecht. Dat betekent dat de OR moet meebeslissen over deze ingewikkelde materie. Ondersteuning van een professional is daarbij veelal een must. Daarbij kan – in onze visie – de adviseur van de werkgever nooit dezelfde zijn als de adviseur van de ondernemingsraad. Hoe goed de relatie tussen beide partijen ook kan zijn, de belangen kunnen soms heel tegenstrijdig zijn.

Laater heeft veel ervaring bij de begeleiding van ondernemingsraden. Zowel met training, advisering, het geven van second opinions als het voeren van onderhandelingen samen of namens de ondernemingsraad.

 

Directeuren-grootaandeelhouders en zelfstandig ondernemers

Wie een eigen bedrijf heeft of DGA is bij een onderneming, had tot 2017 de keuze tussen pensioen opbouwen via een verzekeraar of in eigen beheer. Het pensioen in eigen beheer moet worden uitgefaseerd: toekomstige opbouw is sinds 2017 niet meer toegestaan en tot en met 2019 kunt u nog profiteren van fiscaal gunstige omzettingsmogelijkheden.

Laater biedt een compleet pakket aan pensioenadvies aan waarbij de voor- en nadelen van alle mogelijkheden in kaart worden gebracht. Door ons te richten op uw persoonlijke situatie, organisatie, wensen en eisen komen wij tot een weloverwogen advies en stellen wij voor u een pakket op maat samen.

 

Accountants, fiscalisten, assurantiekantoren, advocaten en bedrijfsadviseurs

Voor financieel en juridisch adviseurs biedt Laater ondersteuning aan in de vorm van cursussen en trainingen met betrekking tot pensioen. Onze pensioenexperts vullen aan en springen bij, daar waar de eigen kennis en ervaring ophoudt. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op pensioengebied, de impact hiervan op huidige regelingen en eventuele financiële consequenties en risico’s. Deze kennis delen zij bijvoorbeeld op onze periodieke actualiteitenbijeenkomsten, speciaal voor adviseurs in andere sectoren.

 

Honderd procent onafhankelijk

Laater verzorgt pensioenadvies uitsluitend op declaratiebasis en hanteert hiervoor al sinds haar oprichting geen (afsluit)provisie. Zo zijn onze diensten honderd procent onafhankelijk. Gegarandeerd net zo helder als ons pensioenadvies dus!

Onze klanten aan het woord

Zij gingen u voor, ontdek hun ervaringen

  • Timing
   Timing

   Martijn Visser van Laater heeft onze ondernemingsraad erg geholpen om, in Jip en Janneke taal, door het ‘woud’ in pensioenland te komen. Hierdoor is deze moeilijke materie inzichtelijker geworden voor de OR-leden. Tevens heeft Martijn ons, als OR, geholpen/geadviseerd bij een nieuw af te sluiten pensioenregeling. Hierdoor hadden wij professionele ‘munitie’ om de onderhandeling met de directie aan te gaan!

   Daan Vrijdag - Ondernemingsraad Timing - Apeldoorn

  • Antalis
   Antalis

   Met Laater hebben we als ondernemingsraad van Antalis Nederland een heel goede ervaring. Martijn heeft ons door pensioenland geloodst bij een verandering van pensioenvorm binnen ons bedrijf. Martijn heeft ons een cursus gegeven over het wel en wee van pensioenen, waar op te letten en wat te doen. Daarnaast heeft hij ons van een goed advies voorzien waarbij we de onderhandeling konden voortzetten met de bestuurder en hier goed zijn uitgekomen voor alle medewerkers. Laater werkt correct en voor iedereen begrijpelijk.

   Rob Curfs - Secretaris ondernemingsraad Antalis - Almere

  • KOCH Advocaten
   KOCH Advocaten

   Ik heb Martijn ontmoet op een netwerkbijeenkomst en we hebben toen een hele gezellige babbel gehad, waarbij hij ook heeft uitgelegd wat zijn werk inhoudt. Nooit gedacht dat we nadien zo veel zouden gaan samenwerken; in arbeidsrechtelijke zaken waarin complexe pensioenmaterie speelt, schakel ik altijd de deskundigheid van Martijn in, en met succes! Martijn is een kei op zijn vakgebied, heel transparant in wat hij doet, en door de manier waar hij over pensioen en alles wat daar mee samenhangt praat, ben ik het zelfs interessante materie gaan vinden.

   mr. Christine Pannekoek - KOCH Advocaten - Breda

  • Basenet Internet Projects
   Basenet Internet Projects

   Martijn Visser van Laater heeft ons na een zeer heldere uiteenzetting geholpen met de begeleiding naar een nieuwe pensioenregeling. Naast de administratieve ondersteuning heeft hij ook gezorgd voor duidelijke communicatie naar het personeel middels een toegankelijke presentatie. Staat altijd klaar en reageert pro-actief op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Kortom een aanrader!

   R.J. Pepping - directeur Basenet Internet Projects - Amsterdam

  • ATKB
   ATKB

   Laater adviseert ons op pensioengebied en zusterbedrijf Pensioen Beheer Nederland ondersteunt ons bij het pensioenbeheer. Laater heeft ons o.a. geadviseerd in een verlengingstraject en heeft daarbij tevens onze medewerkers geïnformeerd. Beide trajecten zijn tot volle tevredenheid van de directie en de ondernemingsraad verlopen.

   Johan Burger - directeur ATKB - Middelharnis/Waardenburg/Zoetermeer

  • Adagium
   Adagium

   Als ondernemer ben ik van mening dat je pas een goede werkgever bent als je voor het heden maar vooral ook voor de toekomst van je personeel zorgt. In het afgelopen jaar hebben wij ons pensioenbeleid geheel herzien. Samen met Erik Kuijpers van Laater keken we naar de wensen van onze medewerkers en naar de mogelijkheden van ons bedrijf. We spraken uitgebreid over de effecten voor partners van onze medewerkers en/of de kinderen. Immers iedere situatie is anders. Erik heeft ons bijzonder persoonlijk, vertrouwelijk en oprecht geadviseerd in de vele keuze’s die gemaakt moesten en konden worden. Juist dat hebben we in het proces als zeer prettig ervaren. Voor een MKB – ondernemer blijft pensioen toch echt specialistenwerk. Ja, en daarvoor kun je zeker bij Erik terecht.

   Albert Dominicus - Adagium Corporate Finance - Veghel

  • Pascal Ramen en Deuren
   Pascal Ramen en Deuren

   Laater is de pensioenadviseur die je als werkgever zoekt,

   Duidelijke en korte lijnen, één aanspreekpunt en een duidelijke heldere vertaling van de regels die ons door Den Haag worden opgelegd, en ook nog regelmatig worden gewijzigd. Ook een duidelijke voorlichting richting het personeel, in duidelijke begrijpbare taal! Oftewel de juiste partner voor een goed pensioen voor je personeel.

   Tom Louwers - directeur Pascal Ramen en Deuren - Deurne

  • Issue Magazine
   Issue Magazine

   Martijn Visser van Laater heb ik voor Issue Magazine laten natrekken op welke wijze ik met mijn personeel in de uitgeverijbranche verplichtingen heb op het gebied van pensioenen. Het fijne is dat je bij Martijn te maken hebt met een onafhankelijk en eerlijk adviseur! Heb ik wel eens anders meegemaakt met bedrijven die van provisie leven. Ik kan u Laater van harte aanbevelen.

   Björn Knapen - directeur/eigenaar/uitgever Issue Magazine - Breda/Prinsenbeek

  • Werkvloertaal
   Werkvloertaal

   Erik Kuijpers van Laater heeft voor onze medewerkers een presentatie over de pensioenregeling gegeven. De wijze van presenteren en de opbouw van het verhaal vond ik heel goed. Het werd niet moeilijker gemaakt dan nodig. Tempo werd goed aangepast op de groep en de vragen werden duidelijk beantwoord. Van te voren hadden we de regeling op papier gelezen. Dat gaf voor de meesten niet veel duidelijkheid. Na de presentatie was iedereen die ik sprak positief. De uitleg door Erik maakte echt het verschil.

   Irene Haisma - WerkVloerTaal - Helmond

  • Arizona Chemical / Kraton Chemical
   Arizona Chemical / Kraton Chemical

   Martijn Visser van het pensioenadviesbureau Laater heeft vanaf de oprichting begin 2014 van de OR van Arizona Chemical B.V., sinds 2016 Kraton Chemical B.V., de OR geadviseerd met betrekking tot alle pensioenvraagstukken. In die periode zijn er heel wat pensioenvraagstukken de revue gepasseerd waaronder wijzigingen pensioenleeftijd van 65 jaar naar 67 jaar, en van 67 jaar naar 68 jaar, limitering €100K plus voor de middelloonregeling en het verzoek van de werkgever om naar een beschikbare premiestelsel over te stappen waarbij uiteindelijk alleen een regeling werd getroffen voor nieuwe medewerkers. Martijn is zeer prettig in de omgang en uiterst professioneel. Wij hebben zijn adviezen en doorrekeningen altijd zeer gewaardeerd en veel steun ondervonden met betrekking tot onze strategie naar de werkgever en overzicht en inzicht naar de overige OR leden en de achterban. Wij kunnen Martijn Visser als pensioen adviseur aan iedere OR aanraden.

   Bas van Arem - Ondernemingsraad Arizona/Kraton Chemical B.V. - Almere

  • CSK
   CSK

   De zuivelindustrie is volop in beweging. De markt groeit wereldwijd. Nieuwe technologieën bieden verbeterde productie- en verwerkingsmethoden. Consumenten kiezen voor gezonde producten en verfijnde smaken.

   Wij helpen voedingsmiddelenproducenten om onderscheidend en succesvol in te spelen op deze trends. Door traditie, wetenschap en passie te fuseren zijn we experts en pioniers geworden in drie cruciale expertisegebieden in zuivelproducten: smaak, textuur en bioconservering.

   Onze kernwaarden zijn Authentiek, Verantwoordelijk, Open, Ondernemend en Samen. Hierop worden onze leveranciers geselecteerd en daarom werken we al jaren samen met Eric Bolt aan ons pensioendossier.

   Hans Dunning - HR Director CSK - Leeuwarden-Ede-Wageningen

  • DOC Kaas
   DOC Kaas

   DOC Kaas is een Nederlandse kaasproducent. De coöperatieve onderneming – opgericht in 1895 – produceert jaarlijks op twee productielocaties in Hoogeveen Nederlandse kaas die wereldwijd wordt afgezet. De bron van deze kaas, ongeveer 1 miljard liter melk, wordt geleverd door leden-melkveehouders. DOC Kaas heeft ongeveer 230 medewerkers en is onderdeel van het Duitse DMK. In de pensioenuitvoering hebben de afgelopen 20 jaar verschillende wijzigingen plaatsgevonden en daarnaast zijn meerdere wetswijzigingen van invloed geweest op pensioenopbouw bij DOC Kaas. Hierdoor is goede communicatie over het pensioen richting onze medewerkers essentieel. Eric Bolt is al jaren tot volle tevredenheid ons vaste aanspreekpunt. Hij denkt creatief met ons mee en we kunnen er altijd op rekenen dat gemaakte afspraken worden nagekomen.

   Els de Boer – Manager HR - Hoogeveen